Pijn in handen

Kleine gewrichten

Onze handen zijn samengesteld uit talrijke kleine gewrichten en artritis is één van de belangrijkste oorzaken van pijn in handen. Door artritis wordt het kraakbeen vernietigd.

pijn in handenZwelling en pijn

Als jij lijdt aan pijn in handen zal je meteen ook merken dat je vingers en handen gezwollen zijn. Dit komt omdat je lichaam probeert om, door het produceren van vocht, het verloren kraakbeen te compenseren. Maar die vloeistof heeft, door de opstapeling, een negatief effect omdat uw gewrichten gaan zwellen en minder mobiel worden. Andere mensen krijgen pijn in handen door artrose. Veel mensen krijgen dit bij het ouder worden omdat de gewrichten geleidelijk verslijten en er zich kalk vormt rond de grote en kleinere gewrichten terwijl het kraakbeen verdwijnt.

Als de oorzaak van pijn in handen artritis is moet dit zeker behandeld worden omdat de gewrichten hun normale vorm zullen verliezen en resulteren in verdere beperkingen en meer pijn. Ook jicht, door teveel aan urinezuur, en fybromyalgie kunnen aan de oorzaak liggen van pijn in de handen.

Blijf in beweging

Beweging kan het laatste zijn wat je wilt doen bij pijn in handen, maar toch is het de beste methode om je gewrichten min of meer soepel te houden. Fysiotherapeute Heleen raadt aan om één keer bij je Physio langs te gaan om de juiste handoefeningen te leren; daarna kan je dat perfect alleen thuis!