Pijnlijke vingers

Verschillende oorzaken!

Pijnlijke vingers kunnen een aanwijzing zijn voor een ernstige aandoening, daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen. Als u pijnlijke vingers heeft is het nuttig om eens na te denken over de soort pijn en de locatie ervan. Pijn in de toppen van de vingers is niet het zelfde als tintelingen of pijn in de kleinere gewrichten. De meest voorkomende oorzaak van plotse pijn is een trauma, maar meestal komt de pijn langzaam.

Artritis of een andere aandoening?

Een andere gemeenschappelijke oorzaak van pijnlijke vingers is artritis. Pijn als gevolg van artritis wordt meestal gevoeld in de scharniergewrichten. Zeldzamer oorzaken van pijnlijke vingers zijn bijvoorbeeld het syndroom van Raynaud, een vaatziekte die pijn veroorzaakt in de vingers. Andere oorzaken moeten wij zoeken bij jicht, artrose, beschadigde zenuwen of carpale tunnel.

Pijnlijke vingers

Pijn bij beweging

Sommige pijnlijk vingers zijn specifiek voor bepaalde bewegingen, zoals het langdurig bewegen van één of meerdere vingers in een bepaalde richting. Een trigger vinger wordt gekenmerkt door pijn die optreedt bij het bewegen van een geblokkeerde vinger. Aangezien pijnlijke vingers een breed scala aan oorzaken hebben is het nuttig om eerst de juiste diagnose te stellen alvorens een behandeling te beginnen. Als je toch écht actie wil ondernemen is een lokale behandeling met een infraroodlamp een veilige optie die zeker geen extra schade kan aanrichten.